Czytelne i trwałe etykietowanie towarów schłodzonych lub mrożonych, szczególnie w obrocie międzynarodowym, to obowiązek każdego przedsiębiorcy. Istotne jest nie tylko zawarcie na etykiecie niezbędnych informacji, określonych w przepisach, ale także jej odporność na ujemną temperaturę oraz wilgotne środowisko. Ma to ogromne znaczenie także w obrocie międzynarodowym, realizowanym w granicach UE lub do krajów takich jak Ukraina i Białoruś.
Zgodnie z obowiązującym prawem etykieta powinna informować między innymi o: nazwie produktu spożywczego, jego składzie, ilości netto, dacie minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia, warunkach przechowywania, sposobie przyrządzania, kraju pochodzenia czy danych identyfikujących producenta lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu. Informacje powinny być czytelne i naniesione w sposób trwały. Jak tego dokonać?
Niezbędne są etykiety odpowiedniej jakości. Liczy się zarówno materiał, z jakiego zostały wykonane, jak i rodzaj kleju. Muszą charakteryzować się odpornością na niskie temperatury oraz wilgoć. Rozwiązaniem są oznakowania dedykowane do tego rodzaju zastosowań, które cechują się trwałością i możliwością wykorzystania w różnych warunkach. Wykorzystując tego rodzaju etykiety, producenci wypełnią wszelkie obowiązki informacyjne, nakładane na nich przez przepisy prawa.